sunnuntai 25.8.2019 | 06:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvelle tulee 15 uutta tuulivoimalaa – uudet myllyt ovat 250 metriä korkeita ja hallitsevat Antinkankaan taivaanrantaa – "tuulituen poistolla saataisiin riittävästi hoitajia hoivakoteihin"

Valtuusto pui pitkään ja hartaasti tuulivoiman etuja ja haittoja

Antti Savela Selänne+
Ma 4.2.2019 klo 21:20 [päivitetty pe 12:09]

Haapajärven valtuusto päätti pitkän ja perusteellisen keskustelun päätteeksi hyväksyä 15 uutta tuulivoimalaa Pajuperänkankaalle Haapajärven ja Reisjärven välimaastoon.

Päätös syntyi äänin 19-6 kahden valtuutetun vajaalla kokoonpanolla. Vastustajien joukossa oli keskustalaisia, demareita ja perussuomalaisia.

Jos ja kun kaikki Haapajärvelle kaavoitetut tuulivoimalat rakennetaan, paikkakunnalle nousee yhteensä 48 voimalaa kolmelle eri alueelle.

Kaikki voimalat on suunnitellut yhteistyössä Infinergies Finland Oy ja ABO Wind Oy. Se on jo rakennuttanut Sauviin 9 voimalaa ja kesällä alkanee uusien myllyjen rakentaminen Välikankaalle.

Valtuuston kokouksessa Paavo Ranua (kesk) kertoi kannattavansa uusinta puistoa lähinnä taloudellisista ja ympäristöpoliittisista syistä. Tuulisähkö on puhdasta ja hänen mukaansa se tuo Haapajärvelle enemmän kuin vie.

– Kun yksi voimala maksaa kiinteistöveroa uutena 30 000 euroa vuodessa, Pajuperänkankaan myllyt jauhavat toiminta-aikanaan kiinteistöveroa yhteensä 7,9 miljoonaa euroa.

– Meillä on tulossa uusina investointeina paloasema, terveyskeskus ja yläaste. Tällä tulevalla kiinteistöverolla rahoitamme suuren osan investointitarpeesta. Minunkaan mielestäni myllyt eivät maisemaa komista, mutta esimerkiksi terveyshaitoista en ole saanut tutkittua tietoa, Ranua kommentoi.

Tykkänään toista mieltä myllyistä oli vastaesityksen tehnyt Jari Nahkanen (sd.). Hänen mukaansa tulevat 48 myllyä ympäröivät ja motittavat Haapajärven keskustan punaisella välkkeellä ja alentavat alueen kiinteistöjen arvoa.

– Ainakaan ne eivät talojen arvoa korota.

Nahkasta hiersi myös tuulivoiman suhteettoman suuri veronmaksajien tuki verrattuna muihin ympäristöystävällisiin tapoihin tuottaa sähköä ja lämpöä.

– Tuulivoima on saanut vuosittain yhteiskunnan tukea 350 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin hoitajamitoituksen nostoon 0,5:stä 0,7:ään tarvittaisiin. Tänäkin vuonna myllyjä taas rakennetaan yhteiskunnan tuella.

Nahkasen mukaan riittävän hoitajien määrän saavuttaminen hoivakoteihin maksaa noin 250 miljoonaa euroa. Hänen mukaansa on kummallista, että Suomen hallitus mieluummin satsaa yritystukeen isoja summia kuin järjestää hoivakotien asiat kuntoon.

– Sekin on arvoitus, meneekö kiinteistövero lopulta maakuntien rahoitukseen, kun uudet maakunnat perustetaan. Ainakin sellaisia viitteitä on olemassa, että ei välttämättä, Jari Nahkanen vielä kritisoi valtuuston päätöstä ja laittoi lopulliseen valtuuston päätökseen vielä eriävän mielipiteensä.

Juttua päivitetty 7.2. 17:02: Haapajärven tuulivoimalat suunnitelleet yhteistyössä Infinergies Finland Oy ja ABO Wind Oy. Aiemmasta versiosta toinen suunnittelija jäänyt pois.

#