sunnuntai 25.8.2019 | 06:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puolustusvoimat selvitti Haapajärven ja Keuruun räjähdetuotantolaitosten liikkeenluovutusta: ministeri päätti pitää räjähdetuotantovastuut ennallaan

Puolustusvoimissa selvitettiin Haapajärven ja Keuruun tuotantolaitosten liikkeenluovutusta Nammo Oy:lle

Arja Kangas Selänne+
Pe 1.2.2019 klo 15:13 [päivitetty pe 15:15]

Puolustusvoimien räjähdetuotantovastuut säilytetään nykyisellään, päätti puolustusministeri JussiNiinistö perjantaina. Puolustusvoimat on ministeriön johtamana selvittänyt puolustusvoimien räjähdetuotannon osittaista liikkeenluovutusta Nammo Lapua Oy:lle. Selvitys koski Haapajärven ja Keuruun tuotantolaitosten liikkeenluovutusta ja toteutuessaan se olisi tiennyt räjähteiden valmistustoiminnan, tuoteoikeuksien ja tuoteturvallisuuteen liittyvien vastuiden siirtoa Nammo Lapua Oy:lle.

Puolustusministeri katsoi päätöksessään, ettei nykyistä työnjakoa ei muuteta, vaan yhteistyötä kehitetään nykyisen työnjaon pohjalta ja näin ollen puolustusvoimat jatkaa räjähdetuotantoa nykyisellä organisaatiorakenteella ja nykyisillä paikkakunnilla. Niinistön mukaan puolustusvoimien oma räjähdetuotanto toimii nykyisellään tehokkaasti, laadukkaasti ja se tuottaa pienimmällä riskillä vaatimuksenmukaiset räjähteet.

– Selvityksessä haettiin sitä, mikä on optimaalinen työnjako räjähteiden tuotantojärjestelyissä puolustusvoimien ja teollisuuden välillä. Haluttiin saada selville se, olisiko ollut mahdollista siirtyä selkeämpään työnjakoon, taustoittaa puolustusministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela.

Selvityksessä henkilöstöjärjestöt puolsivat oman tuotantotoiminnan jatkamista. Tuloisela myös toteaa, että kustannusmielessä nykymalli on mahdollinen.

Puolustusvoimien räjähdetuotannosta vastaa puolustusvoimien logistiikkalaitokseen kuuluva Räjähdekeskus yhdessä kumppaneiden kanssa. Sen tehtävänä on räjähdetuotanto, räjähteiden kunnonvalvonta ja kunnossapito sekä räjähteiden käytöstä poistaminen, hävittäminen ja koetoiminta.

Tuotannon toimipisteet sijaitsevat Haapajärvellä, Keuruulla, Niinisalossa ja Ähtärissä. Haapajärven ja Keuruun tuotantolaitosten tehtävänä on valmistaa ja huoltaa räjähteitä.

Niinisalon toimipiste toteuttaa materiaalisen suorituskyvyn rakentamiseen liittyviä koeammuntoja sekä olosuhde- ja räjähdetestejä. Ähtärin toimipisteen toiminnassa korostuu räjähteiden turvallinen käytöstä poisto ja hävittäminen.

#