sunnuntai 17.1.2021 | 06:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Levän kolumni: Ilmastoystävällinen joulu

Su 16.12.2018 klo 11:00

Sitoumus2050 avautui tiistaina nettiin. Se perustuu kaikkia maita koskevaan Agenda 2030 -toimintaohjelmaan, jonka Suomikin hyväksyi YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa syyskuussa 2015. Toimeenpano- ja seurantavastuu on hallituksella. Sitoumus2050 toteuttaa kestävän kehityksen suomalaisia tavoitteita ja on (pieni) keino päästä globaaleihin tavoitteisiin. Joulunakin?

Valtioneuvosto twiittasi Marttojen vinkkejä ilmastoystävällisempään jouluun. Osta kotimaisia (lähi)ruokia ja tavaroita. Osta pienempi kinkku. Lämmitä uunissa kerrallaan useampi laatikko. Jäähdytä ruuat ennen kuin laitat jääkaappiin. Lämmitä sauna lempeäksi ja pidä päällä vain se aika, mikä menee kylpemiseen. Vie haudoille lasikuorisia hautakynttilöitä. Niihin voi viedä uusia kynttilöitä ja laittaa lopuksi lasinkeräykseen. Hautalyhty ajaa saman asian. Anna kierrätyslahja. Moni tavara kuten kirja ei yhdestä lukemisesta kärsi ja lasten sukset, luistimet ja vaatteetkin jäävät pieniksi uuden veroisina. Lahjapapereita ja -nauhoja Martat yllyttävät säästämään ensi jouluun. Jätteissä osoite on poltettavat. Alumiiniset tuikkukuoret ja paistovuoat kuuluvat metalliin. Kerätäänkö tällä alueella kinkun rasvaa?

Kinkun luusta irtoaa vielä hyvät maut ja höystöä hernesoppaan. Jämäruokia voi uusiokäyttää: kinkkua kiusaukseen, porkkana-, lanttu- ja punajuurilaatikoita perunamuusiin tai kasvissosekeittoon. Ruokaa voi keitellä kerralla enemmän ja lämmitellä myöhemmin, säästyy energiaa ja aikaa telkkarille, ei kun ulkoiluun.

Piti testata hiilijalanjälki. Keskivertoihmisellä se on 7500 kg CO2e (hiilidioksidiekvivalenttia), minulla 5500 kg CO2e. Maalämpö, ilmalämpöpumppu (minun pussista monta tonnia) ja tuulisähkö (hinta yli kaksinkertainen) pienentäisivät sitä muutaman prosenttiyksikön. Testin mukaan liikun vähäpäästöisesti (vanhalla bensakäyttöisellä Hyundaillani), ruokailutottumukseni ovat hyvällä mallilla (omat porkkanat ja naapurin Elvin potut, marjat metsästä, leivon jne.) ja ostelen tavaroita keskivertoa vähemmän (tavaroita on jo aivan liikaa!). Mitä voisin tehdä? Jätän ainoan ulkomaanlentoni, vietän lomani Suomessa ja ryhdyn vegaaniksi. Hiilijalanjälkeni pienenee 16 prosenttia vuodessa. Raikasta Ilmastoystävällistä Joulua!

Outi Levä

#