tiistai 21.9.2021 | 14:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ilmari Luhtaselan kolumni: Vuodet vierivät

La 8.12.2018 klo 16:00

Sanotaan, että aika rientää nopeasti eläkkeellä ollessa. En ole sitä juuri tullut ajatelleeksi, mutta niin asia kyllä on. Näinä aikoina on tullut kuluneeksi yli kymmenen vuotta siitä, kun jäin eläkkeelle lehtimiehen hommista. Sitä ennen hankin jo hieman kokemusta osa-aikaeläkkeellä olemisesta. Ei oloneuvoksena oleminen liki 50 vuoden työrupeaman jälkeen ole hassumpaa. Aika todella rientää nopeasti eläkevuosinakin. Kun tapaa tuttuja vuosikymmenten varrelta, tuo totuus ikään kuin vahvistuu ja varmistuu. Ikä lyö meihin jokaiseen silti leimansa. Ei siitä mihinkään pääse.

Liki 50 työvuoden aikaan mahtuu monenlaista. Haapajärven kaupunginjohtajatkin ovat vaihtuneet moneen kertaan. Työvuosieni aikana on kuusi eri henkilöä ehtinyt olla kaupungin johtavana virkamiehenä.

Ei tule itse aina edes ajatelleeksi, että omia työvuosia mahtui kuudelle eri vuosikymmenelle. Tuosta pitkästä ajanjaksosta johtuu, että on ehtinyt nähdä Haapajärven asioita hoitamassa monia virkamiehiä ja luottamushenkilöitä. Kun talvella 1963 menin Haapajärven valtuuston kokoukseen ensimmäisen kerran, kunnanvaltuuston puheenjohtajana oli Uuno Hedetniemi ja kunnanjohtajana Sulo Hakulinen. Kokouspaikkana oli huone, joka nykyisin on kulttuuritalo-kirjaston käytössä. Siihen aikaan se oli valtuuston kokoushuoneena. Sama sali palveli vuosikaudet käräjäsalinakin. Muistan se hyvin, kun olin neljä vuotta myös kihlakunnanoikeuden lautamiehenä.

Sitten aikanaan valmistui uusi kauppalantalo. Vanha kirkonkylän koulu sai tehdä sille tilaa. Mieleeni on jäänyt matka silloisen kauppalanjohtaja Paavo M. Petäjän kanssa Jyväskylään, jossa allekirjoitettiin uuden kauppalantalon urakkasopimus Kerrostyö Oy:n kanssa. Olin mukana lehtimiehen roolissa. Historiaahan siinä tehtiin.

Vaihtelua lehtimiehen hommiin tuli silloinkin, kun käytiin Pentti Silvolan kanssa Helsingissä teollistamisasioissa. Olin silloin elinkeino- ja suunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja. Pentti Silvola oli silloin Haapajärven elinkeinoasiamies ja suunnittelupäällikkö. Petäjän Paavo oli lautakunnan puheenjohtaja.

Mielenkiintoisia vuosia mahtui monta kertaa työvuosiin 50 vuoden aikana. Joskus tulee mieleen, että on ollut suuri etuoikeus, kun on saanut toimittajan työssä niin läheltä seurata paikkakunnan ja alueen vaiheita ja elää mukana sen tähtihetkissä, mutta myös murheissa. Toki niitäkin hetkiä on ollut.

Jäädään seuraamaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Ilmari Luhtasela

#