tiistai 21.9.2021 | 13:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemen kolumni: Piikki pyllyyn terveydeksi

Pe 7.12.2018 klo 15:00

Alakouluaikani traumaattisimpia kokemuksia hammaslääkärikäynnin ohella oli terveyssisaren ilmestyminen opinahjoon. Meillä terveyssisaren virkaa hoiti rouva Ronkka. Miten lie sukunimi sattui sulautumaankin piikitettävän kohteen kanssa. Kun rouva Ronkka ilmestyi luokan ovelle, ilmaan tuoksahti puhdistusaineena käytetyn spriin lemu. Siinä me odottelimme kalpeana hiljaa tuomiota. Siihen aikaan intimiteettisuoja hoidettiin urkuharmoonin takana. Vuorotellen oppilaiden piti mennä harmoonin taakse, laskea housut ja pyllistää. Ja niin Ronkka iski piikin pyllyyn. Heikoimpia nassikoita toimenpide pyörrytti.

Näin jälkeen päin tiedon lisäännyttyä Ronkka on muuttunut mielikuvissani pelastavaksi enkeliksi. Vielä 1960-luvulla näillä seuduin monenlaiset kulkutautien epidemiat riehuivat säännöllisesti talosta taloon. Oli sikotautia, erilaisia rokkoja ja jopa pelottavaa poliota eli lapsihalvausta. Poliorokotus oli helppo, kun rokoteainetta laitettiin sokeripalaan ja syötiin sen sileän tien. Monet vakavat kulkutaudit on saatu kitkettyä pois rokotteiden avulla.

Siksi minun on vaikea käsittää rokotevastaisuutta, joka aina silloin tällöin nostaa päätään. Rokotusohjelmilla on monissa maissa säästetty miljoonia ihmishenkiä ja samalla on säästynyt terveydenhoitoon käytettyä rahaa.

Monet ihmiset välttelevät rokotteita niiden mahdollisten haittavaikutusten vuoksi. Toki niitäkin on esiintynyt, kuten sikalentsurokotteen jälkiseurauksena ilmennyt narkolepsia.

Kalle oli ollut eräänä talvena pitkään koulusta pois. Opettaja kyseli Kallelta poissaolojen syytä.

- Ensin minuun iski tulirokko, jonka sammutti vesirokko ja jäljelle jäi tuhkarokko, Kalle tuumasi.

Heikki Syrjäniemi

#