tiistai 21.9.2021 | 14:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäen kolumni: Journalismista

Ma 3.12.2018 klo 15:00

Aina silloin tällöin eteen tulee tilanteita, joissa journalistin ohjeiden kertaaminen on enemmän kuin paikallaan ja mieluummin vielä niin, että mahdollinen vastapuolikin tulisi niistä tietoiseksi.

Muistattehan te journalistin ohjeet? Ne pelisäännöt, jotka suomalainen lehdistö on itselleen luonut ja joita suurin osa medioistamme on sitoutunut myös noudattamaan. Oma näkemykseni on, että kotimainen lehdistö ottaa ohjeet erittäin vakavasti ja noudattaa niitä pieteetillä.

Koska sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta, journalistin ohjeiden tavoite on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä joukkoviestimissä ja edistää alan sisäistä keskustelua.

Ohjeita on tällä hetkellä yhteensä 35, ja niissä puhutaan ammatillisesta asemasta, tietojen hankkimisesta ja julkaisemisesta, haastateltavan ja haastattelijan oikeuksista, virheen oikaisemisesta ja kannanotosta sekä yksityisestä ja julkisesta. Mikäli asia kiinnostaa, ”kuukkeloikaa” journalistin ohjeet ja tarkastakaa ne nimenomaan Journalistiliiton sivuilta, sillä siellä ne ovat aina ajan tasalla.

Ohjeiden tulkinta ei aina kuitenkaan ole yksinkertaista, ja sitä varten meillä on olemassa julkisen sanan neuvosto, joka pohtii ja ratkoo alan kiperämpiä tilanteita.

Koska minulla ei tässä ole mahdollisuutta nostaa esille ihan jokaista ohjetta, otan esille ne ohjeet, joiden kanssa ainakin oman kokemukseni mukaan saa eniten ”saikkaroida”:

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

18. Haastateltavan pyyntöön tarkastaa lausumansa ennen julkaisemista on syytä suostua, jos julkaisuaikataulu sen mahdollistaa. Tarkastamisoikeus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

21. Jos selvästi tunnistettavissa olevan henkilön tai tahon toiminnasta aiotaan esittää tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, kritiikin kohteelle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Nämä ovat isoja lauseita, jotka sisältävät paljon viisautta.

Meille kaikille.

Satu Kangas-Viljamäki

#