tiistai 21.9.2021 | 13:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemen kolumni: Korvamakiaa tuutin täydeltä

Su 2.12.2018 klo 19:00

Törmäsin tässä viime viikolla jalkakäytävällä hirvittävän äkäiseen naiseen. Julkisuudessa päätetty asia ei ollut mennyt hänen mielensä mukaisesti ja siinä sain minäkin osakseni korvamakiaa. Keskustelukumppanin leipäluukusta tuli sellaista tekstiä, ettei se ollut liioin lasten kuultavaa. Yritin siinä kiihtymyksen tulvassa heittää pari kysymystä, mutta se lisäsi vain löylyä keskusteluun. Sitten vilkuilin nurkkasilmällä rantaan johtavia polkuja, minne voisin livahtaa karkuun jos neuvonpito menisi käsirysyksi. Siitä olisi varmasti kaikki puhuneet jos lehtimies olisi saanut naiselta kunnon korvatillikan.

Onneksi keskustelukumppanin silmäkulmassa välähti ajoittain tuttua pilkettä, eikä rähinä pohjimmiltaan ollutkaan niin pahanlaatuista. Itse asiassa nautin värikkäistä persoonista ja kyllähän tänne maailmaan mölyä mahtuu. Psykologitkin varoittavat siitä jos joku pitää mölyt mahassa ja ahdistuu.

Olen joskus kuullut asiantuntijaluennolla, miten kohdellaan räyhääviä asiakkaita. Ensimmäiseksi pitää kuunnella. Toiseksi pitää kuunnella ja kolmanneksi pitää vielä kuunnella. Kuuntelun on jatkuttava keskeytyksettä. Kun asiakas on saanut sanottua asiansa ja ilma loppuu keuhkopalkeista, sitten kannattaa kysyä pari täsmentävää kysymystä. Sen jälkeen voi jo rauhallisesti esittää mahdollista ratkaisua asiaan.

Mutta kokonaan eri asia ovat ne vakiovalittajat, jotka puolihuumorilla narisevat kaiken aikaa. Heille pitää puhua heidän omalla kielellään.

Heikki Syrjäniemi

#