tiistai 21.9.2021 | 13:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jukka-Pekka Purasen kolumni: Punainen perjantai

Pe 23.11.2018 klo 12:00

Piti googlata, että mistä tulee villitys viettää Mustaa perjantaita (Black Friday), kun minulle oli ihan outo termi. Yllätys, yllätys USA:sta se tulee. Tietysti se sieltä tulee, koska markkinointia varten sitä vietetään. Sana on yhden selityksen mukaan saanut alkunsa siitä, että kauppojen taseet ovat näyttäneet tähän asti miinusta ja sitä merkitään punaisella. Joulusesongin alettua taseet nousivat ja sitä merkitään mustalla värillä. Mustaa magiaa Mustaan perjantaihin ei nimestä huolimatta liity. Markkinamiesten taikarummut ne vaan kumisevat osta, osta, osta vaatien ihmisten rahoja vadille.

Minulla tase näyttää punaista juuri päinvastoin, punainen perjantai minun tilipussille siis. Joulun tienoilla jostain syystä kohtuullisesti on aina liian vähän. Turha kai tuota valittaa, koska on kerran alettu. Kunhan seuraavaan juhannukseen mennessä on joulu kuitattu. Korothan ovat vielä alhaalla.

Punaisella minä olen tuosta perjantaista eteenpäin merkannut kalenterinikin. Joka vuosi tulee päätettyä, että seuraavana vuonna en ota joulun alle mitään ylimääräisiä tehtäviä, koska kiireitä on liikaa muutenkin. Tänäkin vuonna on jo ollut pari läheltä piti -tilannetta, mutta onnekkaasti olen ne saanut torjuttua. Jospa sitä viimein osaisi sanoa ei, tai sitten ei. Kuukausi on vielä opeteltava sanomaan ei. Se on heikolle pitkä aika.

Pikkujouluihin ohjelmaa ovat kyselleet minulta, kun ihmiset tietävät, että näyttelen ja kirjoittelen sketsejä. Kukaan ei vaan ymmärrä, että lyhyellä varoitusajalla ei lyhytkään ohjelma harrastajalta synny. Kenenkään pikkujoulua en halua huonolla ja hutaistulla ohjelmalla pilata.

Huumori on tekijöille vakava laji, jota valmistellaan monesti hiki otsalla ja pelko per…ssä, ettei tämä ketään naurata. Totisena esitystä seuraava yleisö luo lavalle hyytävän tunnelman artistille ja epätoivo tekee jäsenistä hyytelöä. Se on niitä hetkiä, kun tekisi mieli vetää pipo silmille ja paeta vuorille. Sallimus meitä siltä pelastakoon.

Rauhallista joulun odotusta toivon kaikille ja käyttäköön hän nyt sumeilematta rahaa jolla sitä on.

Jukka-Pekka Puranen

#