tiistai 21.9.2021 | 13:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemen kolumni: Sosiaalista mediaa on mahdotonta suitsia

Ma 19.11.2018 klo 16:00

On muuten turha huudella ja huitoa kotitalon portailla vahingossa lipsahtaneen, ajattelemattoman viestin perään. Kännykästä lähetetty viesti ei palaa takaisin purkkiin, vaikka kuinka älähtäisit, että tuu nyt ryötti takaisin. Viesti menee sekunnin murto-osassa vastaanottajien kännyköihin. Toisessa päässä viestien vastaanottajien tunteet vaihtelevat. Toinen saattaa vetää herneen nenään ja toista hupiviesti vain naurattaa.

Viestittelyssä on se ongelma, että ne ovat usein lyhyitä, eikä niihin sovi laajempia perusteluja. Se puolestaan saattaa aiheuttaa väärinymmärryksiä. Tekstiviesteissä ei näy myöskään lähettäjän elekieli, jolla on suuri merkitys nokitusten rupattelussa.

Kesällä seurasin älykännykästä Whatsapp-viestittelyä, missä eräässä ryhmässä velloi kirjoittamista koskeva keskustelu. Osa viesteistä oli ilmeisesti loukannut toisia tai sitten joku koki viestit tyhjän lätinäksi poistuen keskusteluringistä kokonaan. Viestikäyttäytyminen jäi hieman epämääräiseksi, kun kukaan ei avoimesti asiaa kertonut.

Parhaimmillaan viestiryhmät ovat loistavia keskustelukanavia. Viestirinkien avulla saadaan kätevästi väkeä koolle ja pyydettyä vaikka kotiapua.

Viestittelyä on enää mahdotonta suitsia, sillä kaikki maailman kirjoitustaitoiset ja kännykän omistajat ovat ”vapaatoimittajia”. Ja kaikilla on erilainen mielenmaisema ja arvot. Paras ohje viestimaailmaan on edelleen se, että ”kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”.

Haapajärvinen nainen vaihtoi kerran puhelinliittymää ja siinä samalla vaihtui puhelinnumerokin. Hänen naisystävät lähettivät kerran saunakutsua, mutta viesti singahti tietenkin vanhaan numeroon, joka oli jo uuden käyttäjän hallussa. Kohta tuli saunakutsuja pyytäneille naisille viesti, että ”Kyllä olisi houkutteleva tarjous päästä naisten kanssa saunomaan, mutta on näitä rakennushommia”. Mökinukko!

Heikki Syrjäniemi

#