sunnuntai 17.1.2021 | 05:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Levän kolumni: Kuluja ja tuloja

Ma 12.11.2018 klo 16:00

Lapsen päivähoito päiväkodissa maksaa puolitoista tonnia kuukaudessa eli seitsemänkymppiä päivässä. Siitä vanhemmat maksavat tulojensa mukaan, nollasta kolmeensataan. Peruskoululaisen kustannus on noin yhdeksän tonnia vuodessa eli viisikymppiä koulupäivää kohti. Ammattikoululaisen hinnaksi löysin yksitoista tuhatta, melkein tonni kuussa joka nupilta. Yliopisto on pari tonnia halvempaa, mutta opiskeluaika muutaman vuoden pitempi. Kirjaston kustannus on niin pieni, että sen normi-ihminenkin tajuaa, vain vajaat neljä euroa lainausta kohti.

Kun käyn terveyskeskuksessa valittamassa vaivojani, käyntini maksaa yli kahdeksankymppiä. Sairaalahoitooni uppoaa yli tonni päivässä, yhteiskunta veloittaa siitä minulta noin neljäkymppiä. Toipuminen terveyskeskuksen vuodeosastolla maksaa reilut kaksi ja puoli sataa päivässä, itse maksan viidenneksen. Hammaslääkärikäynnin hinta on vajaat yhdeksänkymppiä, siitä minä maksan kolmetoista euroa.

On yhteiskunnan onni, ja omani, että olen elänyt elämäni osapuilleen säällisesti. En ole joutunut linnaan eikä lapsiani ole huostaan otettu. Linnapäivän kulu kun on yli kaksisataa euroa. Samaa luokkaa, jopa yli neljäsataa, on sijoitetun lapsen ja nuoren kustannus. Niillä euroilla palkkaisi jo pari perhehoitajaa ennaltaehkäisyyn.

Toivon, etten tulevina vuosinakaan tule kovin kalliiksi yhteiskunnalle ja veronmaksajille. Jos eläkkeeni on kolme tonnia kuussa ja asun vanhainkodissa, maksan siitä reilut kaksi ja puoli tonnia ja itselleni jää vajaat viisisatanen. Jos eläketuloni jää alle tonnin, maksan hoitomaksuna alle kahdeksansataa ja käteen jää satakolmekymppiä. Vanhusten palvelutalojen kuukausiveloitus liikkuu neljän tonnin paremmalla puolen, joten olisi ihan aiheellista, että yli sadantonnin verotettavien vuositulojen listoille pääsisi entistä useampi veronmaksaja.

PS. Eurot poimin netistä, selvityksistä ja tutkimuksista. Ne antavat osviittaa siitä mihin verorahamme hupenevat.

Outi Levä

#