sunnuntai 17.1.2021 | 04:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtaselan kolumni: Talvea kohti mennään

Su 4.11.2018 klo 21:00

Olemme ehtineet vuodenkierrossa siihen vaiheeseen, että lokakuu on vaihtunut marraskuuksi. Tulevan viikonvaihteen aikana vietämme pyhäinpäivää. Kirkossa luetaan kirkkovuoden aikana kuolleiden nimet. Perinteisiin kuuluu poisnukkuneiden muistaminen. Hautausmailla näkee väkeä enemmän kuin tavallisesti, sillä hyväksi perinteeksi on muodostunut myös kynttilöiden sytyttäminen haudoilla.

Kun katsoo ulos ikkunasta, voi talven lähestymisen havaita jo muutenkin. Ensilumi peitti maata tällä seudulla jo lokakuun puolella. Aika näyttää, montako kertaa ennen joulua vielä ehtii lunta sataa ja sulaa. Joskus, mutta kohtuullisen harvoin, on ensilumi jäänyt pysyväksi maiseman valkaisijaksi. Miten nyt käy, se jää nähtäväksi.

Jostain syystä juuri nyt mielessä on kunnallispolitiikka ja kuntavaalit, jotka nekin tekevät aikanaan tuloaan. Johtuisikohan siitä, että olen oman noin 50 vuoden lehtimiesurani aktiiviaikana seurannut kunnalliselämää läheltä ja ollut lehtimiehenä eri paikkakunnilla noin tuhannessa valtuuston kokouksessa. Selostin lehdissä lukijoille viiden eri paikkakunnan valtuuston kokouksia, ensimmäisen kerran vuonna jo 1960-luvun alussa.

Kokemukseni perusteella sanoisin, että varsin suurta muutosta ja kehitystä on tapahtunut kuntien valtuustojen toimintatavoissa. Muistan hyvin miten esimerkiksi 1960-luvun alussa jotkut valtuutetut saattoivat repäistä vasta kokouksen alussa ensimmäisen kerran auki esityslistan sisältävän kirjekuoren. Niinpä kokous saattoikin silloin venyä aamusta iltaan asti.

Tuskinpa missään kunnassa enää nykyisin on sellaisia kokouksia, vaan esityslistan asioihin syvennytään jo ajoissa ennen valtuuston kokousta. Niin pitää ollakin.

Kuntapäättäjien päitä ei silitellä lähivuosinakaan. Se tiedetään jo etukäteen. Päätösten tekoon liittyy myös vastuun ottaminen ja kantaminen. Se saattaa olla kuviteltua vaikeampaa.

Ilmari Luhtasela

#