sunnuntai 24.1.2021 | 02:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jukka-Pekka Purasen kolumni: Rauhantekijöille

Su 21.10.2018 klo 20:00

Suomen sisällissodan loppumisesta on nyt kulunut muutaman kuukauden yli sata vuotta. Historiantutkija Kati Katajiston mukaan Helsingissä sata vuotta sitten ryhdyttiin järjestämään ensimmäisiä demokraattisia kunnallisvaaleja, vaikka puoli vuotta sitten oli taisteltu ja tapettu suomalaisia puolin ja toisin. Vaalit pidettiin joulukuussa ja sodan molempien osapuolten edustus tuli valtuustoon.

Kati Katajisto vertaa tätä tapahtumaa talvisodan ihmeeseen. En ole tuota asiaa aikaisemmin ajatellut, mutta ihmehän tuo kaikkinensa on. Ilmeisesti rauhaa kuitenkin haluttiin kovasti molemmin puolin. Täytyy lukea Katajiston kirja heti kun sen saan käsiini.

Mutta millaisia ihmisiä olivat ne, jotka olivat myötävaikuttamassa siihen, että suomalaista yhteiskuntaa päästiin rakentamaan näin pian veristen töiden jälkeen? Olisiko aika nostaa tuo viisaus framille ja osoittaa kunnioitusta näille päättäjille? Eivätkö he ansaitsisi patsasta hyville töilleen, tai ainakin muistopäivän? Sotasankarit ovat patsaansa saaneet, mutta rauhanrakentaminen on hiljaista puurtamista. Anteeksiannolla ja hyvien asioiden hiljaisella eteenpäin viemisellä ei ole niin suurta näkyvyyttä, kuin sodan sankaritöillä.

Jos ajattelen itse tätä olemistani suomen kansalaisena, niin onko mikään aikaisempi sukupolvi saanut elää käymättä sotaa elinaikanaan? Suomenniemen historia on ollut verinen milloin mistäkin syystä. Minulla on kuitenkin ollut onnea syntyä tähän aikaan ja tehdä rauhassa polttopuut talvea varten.

Sukututkimusta tehdessäni esi-isiäni on ollut sotilaina monessa polvessa. Kirkonkirjoissa on maininta heidän sotilasnimistään. Sotilasnimi on joskus seurannut isältä pojalle. Sotapalveluksesta on vapautettu kun ei enää terveytensä puolesta pystynyt asetta kantamaan. Siinä sitä elämäntyötä on ollut. Ei käy kateeksi, kun ajattelee sen aikaisia olosuhteitakin.

Rauhantekijöitä kunnioittamisen teemalla ajattelin tämän loppuvuoden ja kohta tulevan itsenäisyyspäivän viettää. Polttopuut ovat muuten jo katon alla ja on niillä jo kaikessa rauhassa mökkiä lämmitetty. Mukavia syyspäiviä toivottelen kaikille meille suomalaisille.

Jukka-Pekka Puranen

#