sunnuntai 24.1.2021 | 01:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sanaseppä Jukka-Pekka Puranen: Melkein hyvä

Su 1.7.2018 klo 17:00

Ihmisen on hyvä löytää rajansa ja yleensä se raja löytyy, kun lyö päänsä seinään. Raja on tarkalleen siinä, missä alkaa sattua. Nuorena harrastin juoksemista ja harjoittelin päämäärätietoisesti muutamia vuosia, ja menestystä tuli pitäjänmestaruustasolla. Piirikunnallisissa paras sijoitus oli muistaakseni 800 m:n matkalla seitsemäs. Opettajayhdistyspiirin kisoissa olin parhaillaan kolmas. Tuli olo, että olen melkein hyvä.

Tuollainen ”ei ihan, mutta melkein” ei kuitenkaan tyydyttänyt yhtään, jätin kilpailut oikeasti huipuille. Syö se miestä ja naista, jos menestystä ei tule. SM-tasolle olisi ollut pitkä matka.

Ei ihan, mutta melkein-tilanteesta käytän lyhennystä EIMM, koska lyhenteet ovat nyt nuorison lanseeraamina kovasti käytössä, kuten LOL ja EVVK.

Korkeushyppääjistä näkee parhaiten, miltä EIMM tuntuu, kun vartalo on jo muuten mennyt riman yli, mutta pohkeet tuovat riman alas. Tunteisiin se menee. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

Jos ihminen elää EIMM-elämää pitkään, eikä pääse olemaan oikeasti hyvä missään, niin katkeruuteen ja kateuteen siinä sairastuu.

Muistan erään elokuvan käsitelleen aihetta kahden säveltäjämestarin suhteen. Nuori Mozart lahjakkaampana teki upeaa musiikkia ja Salieri joutui tunnustamaan Mozartin paremmaksi. Elokuvassa Salieri sairastui viimein kateuteen ja myötävaikutti katkeruuksissaan Mozartin kuoleman. Todellisuudessa ei varmaan näin ollut, mutta käsikirjoittaja käytti taiteellista vapautta tekstiä tehdessään.

Salieri olisi ehkä tässä kuvitellussa tilanteessa päässyt paljon helpommalla, jos olisi ollut armollinen itselleen. Olemalla itselleen armollinen saa luovuutensa ja kykynsä kokonaan omaan käyttöön ilman kateuden ja kaunan kahleita. Pystyy terveesti ihailemaan muita ja huomaa omat vahvuutensa. Sielu ei hengitä negatiivisten tunteiden puristuksessa. Rennoilta ja vaivattomilta ne näyttävät parhaat rimanylityksetkin.

Menee nyt niin hurskastelun puolelle, että parasta lopettaa. Näitä asioita saa opetella koko elämänsä, vaan tuleeko taas vastaan EIMM? Suomalaisten jalkapalloilijoiden peliä seuratessa tuntuisi niin hyvältä jos joskus tulisi, ei vain voitto, vaan murskavoitto.

#