MAINOS

Valitse laina tilanteesi mukaan

MAINOS - 

Lähdetkö ensimmäistä kertaa hakemaan lainaa, tai onko sinulla kokemusta ainoastaan opintolainasta? Kokosimme minioppaan eri lainatyypeistä ja niiden hakuprosesseista.  

Lainaa haetaan moneen eri tarpeeseen - asunnon tai auton hankkimiseen, avuksi yrityksen aloittamiseen, remonttiin, hääjuhliin tai johonkin muuhun suureen menoon, jonka kulujen maksun haluaa levittää pidemmälle aikavälille. Harva meistä pääsee näistä suurista muutoksista yli ilman lainaa. Varsinkin suuremman lainan ottaminen voi kuitenkin vaikuttaa ylivoimaisen hankalalta. Lainatyypit, kiinteä tai vaihtuva korko, takaisinmaksut, tilinhoitokulut, vakuudet. Mihin ne kaikki vaikuttavat, ja mistä tunnistaa sopivan lainan?  

Lainatyyppejä on lukuisia  

Asuntolaina hankitaan asunnon ostoa varten ja yleensä kattaa suurimman osan asunnon hinnasta. Tietty prosenttimäärä pitää maksaa omista säästöistä; se vaihtelee pankin mukaan, mutta on vähintään 10 % asunnon hinnasta. Asuntolainojen maksuaika on yleensä pitkä, yli kymmenen vuotta, usein kaksikymmentä tai enemmänkin, ja sen vakuutena (panttina) on itse asunto.  

Autolaina voi olla vakuudellinen tai vakuudeton; jälkimmäisellä kuitenkin on yleensä korkeampi korko. Toisin kuin asuntolaina, autolaina voi kattaa jopa 100 prosenttia ostoksen hinnasta, mutta monet pankin vaativat osan maksettavaksi käsirahalla.  

Asuntolaina ja autolaina ovat tyypillisiä vakuudellisia lainoja. Vakuudellisia lainoja voi hakea myös muihin tarkoituksiin, kunhan on omaisuutta, jonka pankki voi hyväksyä tarjota vakuutena.  

Vakuudettomia pienlainoja tai pikavippejä tarjoavat niihin erikoistuneet yritykset, ei pankit. Lainan summa on pieni, yleensä alle 1000 euroa, ja ne myös maksetaan nopeasti takaisin. Korot ovat verrattain korkeat, mutta lyhyen maksuajan takia niitä ei ehdi kertyä paljon. Näiden etuna on myös se, että niitä on helppo saada nopeasti ilman sen suurempaa neuvottelua. Jos vertaat pikavippejä, huomaat, että niiden koroissa ja lainaehdoissa on suurta vaihtelua.  

Kulutusluotto ja joustoluotto ovat pankkien tarjoamia vaihtoehtoja tilanteeseen, jossa pientä lainaa tarvitaan vain silloin tällöin. Se voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. Luoton maksimi sovitaan etukäteen pankin kanssa, jonka jälkeen luottoa voi nostaa tarpeen mukaan kohtalaisen vaivatta pieniä tai suuria summia.  

Vertaislaina on kulutusluoton kaltainen luotto, mutta rahat siihen tulevat muilta ihmisiltä ja sijoittajilta (vertaisilta) eikä pankilta tai luotonantajalta. Niitä haetaan vertaislainapalvelujen kautta.  

Yhdistelylaina on lainatyyppi, jossa useampi pieni laina niputetaan yhdeksi lainaksi. Se on periaatteessa keino alentaa olemassaolevien lainojen kokonaiskuluja.  

Luottokortti on myös lainaa, vaikka sitä ei heti lainaksi mieltäisikään. Siitä maksetaan korkoa ja laina myös maksetaan takaisin joka kuukausi, ja kuten kulutusluotolla, sillä on yleensä tietty maksimi.  

Yrityslaina myönnetään yritykselle, ei luonnolliselle henkilölle, ja sen ehdoissa voi myös olla suuria eroja riippuen lainan koosta ja maksuajasta. 

Miten hakea lainaa?  

Mikäli olet hakemassa vakuudellista lainaa, asunto- tai autolainaa, luottokorttia tai kulutusluottoa, käänny pankkien puoleen ja vertaile niiden tarjouksia.  

Jos taas haet pienlainaa, yhdistelylainaa tai vertaislainaa, kilpailuta tarjouksia niihin erikoistuneiden yritysten välillä - ja ota huomioon, että yrityksen on oltava laillisesti Suomessa toimiva, rekisteröitynyt luotonantaja.  

Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi korkoon, myös muihin tilinhoitokuluihin, ja koron tyyppiin. Kiinteän koron lainassa korkokanta (prosentti, jolla pääoma kasvaa korkojakson aikana) ei muutu laina- tai talletusaikana. Jos siis korkoprosentti on ollut ensimmäisenä takaisinmaksukuukautena 2.5, se on 2.5 myös viimeisenä maksukuukautena. Vaihtuva korko taas sitoo korkokannan johonkin muuhun korkoon eli viitekorkoon, joka on usein Euribor (Euroopan unionin korko). Suomen pankki myös asettaa peruskoron, jonka tämänhetkisen määrän voi katsoa Suomen pankin sivuilta.  

Lisätietoja saa aina myös itse pankkien ja lainayritysten sivuilta.