MAINOS

Puskurirahasto pahan päivän varalle

MAINOS -

Puskurirahastolla tarkoitetaan usein muutaman kuukauden kulutusta vastaavan rahamäärän pitämistä tilillä yllättäviä ja odottamattomia menoja varten. Puskurirahaston tarkoitus on toimia hätävarana, ei säästöinä jotain kivaa kuten uutta televisiota tai juhlapukua varten. Puskurirahaston tarkoitus on olla turvana esimerkiksi seuraavia tilanteita varten:

- yllättävä työttömyys
- vaara joutua ulosottoon jonkin maksamattoman erän vuoksi
- yllättävät sairausmenot
- kodinkoneen, auton tms. yllättävä hajoaminen

Puskurirahasto auttaa sinua selviytymään yllä olevista kriiseistä ilman yöunien menetystä! Puskurirahasto antaa siis taloudellisen turvan lisäksi mielenrauhaa.  

Mikä summa minimissään olisi hyvä olla säästössä?

Puskurirahaston koolle ei ole mitään tiettyä summaa, sillä kaikki riippuu elämäntilanteestasi, pakollisista kuluistasi ja kulutustottumuksistasi. Perheellinen asuntolainallinen tarvitsee luonnollisesti isomman puskurin kuin kimppakämpässä asuva sinkku. Nyrkkisääntönä on totuttu pitämään 2-3 kuukauden menoja vastaavaa summaa. Eli jos saat käteen 2000 euroa kuukaudessa, hätävarasi tulisi olla noin 4000-6000 euroa. Mitä suurempi puskuri, sen helpompaa henkisestikin.  

Puskurirahaston kokoon vaikuttaa myös ammattisi. Jos työskentelet epävakaalla alalla tai olet esimerkiksi pätkätöissä tai kausiluontoisessa työssä, tarvitset puskuria todennäköisesti enemmän kuin vakinaisessa virassa oleva juristi tai lääkäri.  

Mihin tämän summan tulisi riittää?

Kuvitellaan tilanne, että jäät yllättäen työttömäksi. Et saa tuloja mistään, ja kestää kuukauden tai pari ennen kuin ansiosidonnainen saapuu tilillesi. Panikoit, sillä sinun tulee silti maksaa:

- asumiskustannuksesi (vuokra/vastike, lainanlyhennys, vesi, sähkö)
- internet
- ruoka
- vakuutukset
- vaatteet 
- matkakulut
- mahdolliset velat/osamaksut

Yllä olevat menot ovat vain esimerkkejä, todellisuudessa menoja voi olla vähemmän tai enemmän. Laskemalla kuukausittaiset menot yhteen saat summan, joka vähintään pitäisi puskuritililläsi olla - ja mielellään tuo summa kerrottuna kahdella tai kolmella, sillä hankala tilanne saattaa jatkua useamman kuukauden! Tällaisessa tilanteessa kannattaa myös pyrkiä nipistämään kuluja sieltä, missä se on mahdollista esimerkiksi metsästämällä tarjouksia ruokakaupassa ja jättämällä uudet trendivaatteet kauppaan.  

Miten päästä alkuun?

Jos sinulla ei vielä ole puskurirahastoa, aloita sen kerääminen heti palkkasi koosta riippumatta. Avaa pankkiisi säästötili, johon alat suoraveloituksena säästämään kykysi mukaan joka kuukausi. Säästettävä summa voi olla pienikin – tärkeintä on, että aloitat ja jatkat niin kauan, kunnes puskurirahastossasi on kahden-kolmen kuukauden menoja vastaava summa. Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta varmasti kaiken sen arvoista!  

Yksi tapa saada säästöjä on osamaksujen ja lainojen yhdistäminen yhteen kilpailutettuun lainaan. Kilpailuta lainat 30 pankilla ja maksulaitoksella Nordic Bankin kautta helposti yhdellä helpolla lainahakemuksella.