MAINOS

Sähköpotkulauta on hauska ja kätevä menopeli

MAINOS - 

Sähköpotkulauta on hauska ja ekologinen tapa liikkua paikasta toiseen. Se on erinomainen väline esimerkiksi työ- tai koulumatkojen taittamiseen. Sähköpotkulaudalla pääsee perille nopeammin kuin kävellen ja ekologisemmin ja edullisemmin kuin autolla. Monet sähköpotkulaudat taittuvat kokoon, joten ne on helppo ottaa mukaan autoon tai bussiin. Voit siis tarvittaessa mennä osan matkasta potkulaudalla ja osan toisella kulkuvälineellä.

Mikä sähköpotkulauta on?

Sähköpotkulauta muistuttaa ulkonäöltään tavallista potkulautaa. Siinä on kaksi rengasta, lauta ja ohjaustanko. Sähköavustimen ansiosta sähköpotkulaudalla liikkuminen on kevyempää ja nopeampaa kuin tavallisella potkulaudalla.

Sähköpotkulaudalla ajaminen on helppoa. Jarru- ja kaasupainikkeet löytyvät yleensä ohjaustangosta. Liikkeelle lähdetään potkaisemalla vauhtia maasta, minkä jälkeen painellaan kaasua ja laitteen moottori hoitaa liikkumisen. Potkulaudan pysäköiminenkin on helppoa. Monissa malleissa on tukijalka, jonka avulla laudan voi asettaa pystyyn. Usein lauta myös taittuu kasaan, joten sitä voi kuljettaa helposti mukana.

Usein sähköpotkulaudoissa on valmiiksi etuvalo ja heijastimia. Monissa malleissa on ohjaustangossa näyttö, josta näkyy esimerkiksi akun varaustaso ja ajonopeus. Akku ladataan pakkaukseen sisältyvällä laturilla. Voit potkutella esimerkiksi töihin tai harrastukseen, laittaa perillä potkulaudan lataukseen ja myöhemmin ajella täydellä akulla takaisin kotiin.

Sähköpotkulaudoissa on paljon eri ominaisuuksia ja hintahaitarikin on laaja. Ominaisuuksiin kannattaa tutustua huolella ennen ostopäätöksen tekemistä.

 

Sähköpotkulaudan valitseminen

Minkälainen sähköpotkulauta sitten olisi hyvä? Tämä riippuu täysin käyttäjästä ja hänen tarpeistaan ja toiveistaan. Ainakin käyttäjän paino, minkälaisilla teillä lautaa käytetään ja kuinka pitkä matka sillä pitäisi päästä yhdellä latauksella, ovat asioita, joita pitää pohtia ennen ostamista.

Huippunopeus

Kevyemmät potkulaudat sopivat nuoremmille käyttäjille. Usein niiden huippunopeus on pienempi, mikä tekee niistä turvallisempia lapselle. Jos lauta kulkee enintään 15 km/h sillä voi lain mukaan kulkea myös jalkakäytävällä. Painavammat potkulaudat on tarkoitettu aikuisille. Huippunopeus sähköpotkulaudoilla on yleensä 25 km/h, jolloin ne luokitellaan kevyiksi sähköajoneuvoiksi ja niitä voidaan käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä.

Painorajoitus ja sähköpotkulaudan koko

Sähköpotkulaudoissa on aina painorajoitukset. Painorajaan pitää mahtua oman painon lisäksi myös mahdolliset kantamukset, esimerkiksi reppu. Kannattaa siis ostaa potkulauta, jossa oman painon ja potkulaudan painorajoituksen väliin jää jonkin verran väljää, jotta painoraja ei ylity silloinkaan, kun mukana on enemmän kantamuksia.

Se, minkälaisilla teillä sähköpotkulautaa aiotaan käyttää, vaikuttaa siihen, minkä mallinen lauta kannattaa ostaa. Kevyemmät laudat, joissa on pienemmät renkaat soveltuvat hyvin asvalttiteille. Hiekalla ja epätasaisella tiellä pienirenkaisella sähköpotkulaudalla ajaminen voi olla epämiellyttävää, joten sellaisia teitä varten kannattaa hankkia isompi lauta. Kaupunkikäyttöön pienirenkainen sähköpotkulauta soveltuu hyvin.

Kannettavuus

Jos potkulautaa aiotaan kantaa mukana tai sen pitää mahtua helposti esimerkiksi auton takakonttiin, kannattaa valita kokoon taittuva lauta. Kannettavuuteen vaikuttaa myös laudan paino. Alle 15 kg painavaa potkulautaa pidetään melko helposti kannettavana, mutta toki tähän asiaan vaikuttaa paljon kantajan ikä ja voimat.

Toimintasäde

Toimintasäteellä tarkoitetaan matkaa, jonka laitteella maksimissaan voi ajaa yhdellä latauksella. Tavallisesti sähköpotkulaudan toimintasäde on joitakin kymmeniä kilometrejä. Toimintasäde on tärkeä tieto erityisesti, jos aiot ajaa laudalla esimerkiksi pidempiä työmatkoja. Toimintasäde voi laskea hieman akun ikääntyessä, joten kannattaa hankkia heti lauta, jonka säde on hieman tämänhetkistä tarvettasi pidempi. Esimerkiksi E-Wayn uusissa sähköpotkulautamalleissa toimintasäde vaihtelee 15 –70 km välillä.

Säänkestävyys

Etenkin pidempiä matkoja kuljettaessa laudan olisi hyvä olla vedenkestävä, jotta sitä voi huoletta käyttää kaikilla keleillä. IP-luokitus kertoo, kuinka hyvin laite kestää vettä ja pölyä. Yleensä laudat on suojattu pölyltä ja ne kestävät roiskuvaa vettä. IP-luokitus kertoo tarkasti, miten paljon ulkoisia haittoja laite kestää.  

Sähköpotkulautailun lainsäädäntö ja turvallisuus

Liikenteessä enintään 25 km/h kulkevaa sähköpotkulautaa, jossa ei ole satulaa, koskee samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilijöitä. Sähköpotkulautailuun ei tarvita ajokorttia eikä liikennevakuutusta. Pääsääntöisesti sähköpotkulaudalla ajetaan pyörätiellä. Etuvalo on pakollinen sähköpotkulaudassa, ja myös takavalon käyttöä suositellaan. Myös henkilöön kiinnitettävä valo, esimerkiksi otsalamppu, on sallittu. Sähköpotkulaudan kaltaisissa kevyissä sähköajoneuvoissa pitää olla äänimerkinantolaite.

Kuten aina liikenteessä, sähköpotkulaudallakin ajellessa tulee ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus. Vähintään kypärä kannattaa aina laittaa päähän potkulautaillessa, ja muitakin suojia on hyvä käyttää. Sähköpotkulauta on hiljainen menopeli. Siksi ohitustilanteissa kannattaa soittaa äänimerkkiä, jotta muut tiellä liikkujat huomaavat potkulautailijan.

Ennen liikenteen sekaan lähtemistä potkulautailua kannattaa harjoitella rauhallisessa paikassa pienillä nopeuksilla, sekä tutustua sähköpotkulautoja koskevaan ajantaiseen lainsäädäntöön. Sähköisiä liikkumisvälineitä koskeva lainsäädäntö löytyy Traficomin nettisivuilta.  

Sähköpotkulaudoista lyhyesti

Sähköpotkulautailu on hauskaa ja se on kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Lautailu sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Ennen laudan ostamista tulee pohtia, kenen käyttöön lauta tulee ja minkälaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Markkinoilla on monenlaisia sähköpotkulautoja, joten jokaiselle käyttäjälle löytynee sopiva.

Luurinetti.fi -verkkokaupasta saat tilattua sähköpotkulaudat netistä edullisesti ja nopealla toimitusajalla. Sähköpotkulaudan voi tilata Luurinetistä myös osamaksulla.


Viisi uutta E-Wayn 2021 sähköpotkulautamallia. Klikkaamalla kuvaa enemmän tietoa malleista.