MAINOS

Pikavipit katosivat lainamarkkinoilta ja tilalle tulivat merkittävästä edullisemmat kulutusluotot

MAINOS -


Pikavipillä tarkoitetaan pientä, muutaman sadan euron lainaa, joka maksetaan hakijan tilille heti. Koska kyseessä on akuuttiin rahantarpeeseen tuleva nopeasti tilille maksettava laina, ajatellaan että lainassa on korkea korkoprosentti. Näin ei kuitenkaan ole ollut enää pitkään aikaan, vaan nykyisin pikavippiä myöntävät maltillisella korolla pankit ja rahoitusyhtiöt.  

Uusi korkokattolaki muutti lainamarkkinoita – kallista pikalainaa tarjoavat toimijat lopettivat toimintansa

Suomen hallitus linjasi syyskuulla 2019 uuden korkokattolain, jonka mukaan lainan nimellinen vuosikorko tulee olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut yhteensä maksimissaan 150 euroa vuodessa. Kyseinen 150 euroa muita kuluja tulee pitää sisällään muun muassa avaus – ja tilinhoitomaksut. Vakuudettomien lainojen korkokattouudistuksen myötä tyypillisen pikavipin todellinen vuosikorko ei nouse kuin noin 30 prosenttiin, kun se aikaisemmin oli pikavippifirmojen lainoissa jopa satojen prosenttien luokkaa.

Korkotaso on nyt menneisiin vuosiin verraten hyvin maltillinen ja korkokattolain myötä lainamarkkinoilta poistuivat kokonaan kallista pikavippiä tarjoavat toimijat. Nykyisin eri käyttötarkoituksiin myönnettävää lainaa tarjoavat ainoastaan pankit sekä vakavaraiset rahoitusyhtiöt. Pikavippi on nykyään hyvin usein pankin myöntämä pienempi kulutusluotto tai joustoluotto, jossa korko ja kulut ovat aikaisemmin tarjottavaa pikavippiä huomattavasti alhaisemmat.  

Nopeasti tilille maksettavan lainan korko on samalla tasolla kuin muidenkin vakuudettomien lainojen

Pikavippi ei tarkoita enää samaa asiaa kuin aikaisemmin. Pikavipin korko ja kulut ovat hyvin samalla tasolla kuin muidenkin netistä haettavien vakuudettomien lainojen.

Jokainen pankki ja rahoitusyhtiö tekevät lainanhakijalle luottoarvion, joka määrittää, paljonko pikavippiä voidaan myöntää ja millä korolla. Lainanmyöntäjällä on aina pienempi luottotappioriski, jos lainanhakijalla on hyvä maksukyky ja säännölliset tulot. Pankit ja rahoitusyhtiöt mielellään ottavat asiakkaaksi henkilön, joka pysyy heillä pidemmän aikaa.

Pienemmän lainan korko on hieman suurempaa lainaa korkeampi, mutta toisaalta kun pieni pikavippi maksetaan muutamassa kuukaudessa takaisin, ei lainaan ehdi kertymään paljon korkokuluja. Lainanhakijan kannattaa ottaa lainaa vain sen verran kuin tarvitsee.  

Pikavippi kilpailutetaan monen pankin ja rahoitusyhtiön välillä

Pientä lainaa ei kannata koskaan ottaa ensimmäisestä vastaan tulevasta lainapalvelusta, vaikka rahan saamisella tilille olisikin kiire. Pikavippi kannattaa kilpailuttaa monen lainantarjoajan välillä, vaikka se tuntuisi turhalta. Niin ei kuitenkaan kannata ajatella, koska lyhyenkin maksuajan omaavassa lainassa voi säästää, kun valitsee lainapalvelun, joka myöntää tarvittavan lainan mahdollisimman pienellä korolla.

VarmaLaina.fion lainojen kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu, joka kilpailuttaa hakijan jättämän lainatarjouksen yli 30 pankin ja rahoitusyhtiön välillä. Lainan kilpailuttaminen ei maksa mitään ja vertailtavaksi tulevat lainatarjoukset hakija saa katsottavakseen jo saman päivän aikana hakemuksen jättämisestä. Pikavipin kilpailuttaminen usean lainantarjoajan välillä ei vie siis yhtään sen enempää aikaa, kuin jos lainaa hakisi yhdestä paikasta.

Haettavat lainasummat ovat 100 eurosta aina jopa 60.000 euroon saakka. Lainahakemus on avoinna vuorokauden jokaisena tuntina päivään katsomatta, joten hakemuksen voi jättää kilpailutettavaksi juuri silloin, kun siihen löytyy sopivasti aikaa.